S`fundmi | Qeveria

1 vit me qeverinë Kurti: qysh po shkon?

Nga - 04.04.2022

Data: 7 prill, 2022
Koha: 17:30
Vendi: Hub 2.0

Tashmë kemi hyrë në vitin e dytë të qeverisë Kurti, por çfarë na thotë viti i parë?

Qeveria Kurti erdhi në detyrë më 22 mars 2021, në një kohë krize të shëndetit publik të shkaktuar nga Covid-19. Përballja me këtë krizë ishte prioriteti i parë në programin qeverisës.

Por kriza e shëndetit publik nuk mbeti e vetmja krizë gjatë 365 ditëve të para të kësaj qeverie. Asaj iu shtuan një krizë energjetike e një inflacion gjithnjë e në rritje që i vështirësuan dukshëm gjërat dhe rënduan gjendjen e qytetarëve të Kosovës. Këtyre krizave Kurti iu përgjigj me hedhjen e hapave të parë drejt investimit social, zotim thelbësor në program e tij qeverisës. 

Njëkohësisht, shkelja e të drejtave të njeriut, sidomos femicidi e dhuna ndaj grave vazhduan e vazhdojnë të shkundin besimin në sistemin e drejtësisë. Ndërkohë, qeverisë nuk i eci edhe aq mirë me mediat. Shumë kryeredaktorë kanë folur për një mbyllje të qeverisë ndaj tyre e për
mungesë konferencash të rregullta me gazetarë. 

E teksa lufta në Ukrainë vuri në pah nevojën e forcimit të shtetit të Kosovës në konfiguracionin politik botëror, dialogu me Serbinë ka ngecur, bashkë me njohjet e reja dhe anëtarësimin ei Kosovës në organizata ndërkombëtare.

Premtimet e mëdha për zgjidhje, kanë ndërtuar edhe pritje të mëdha te qytetarët. 

Me gjithë arsyetimin tashmë të zakonshëm të qeverisë Kurti se faji për të gjitha pikat e dobëta të shtetit të Kosovës mund të gjendet në 20 vjet “keq-qeverisje”, duam të diskutojmë se çfarë prirjesh shfaqi qeveria Kurti në menaxhimin e krizave brenda një viti dhe se çka mund apo çka duhet të presim nga kjo qeveri në tri vitet e ardhshme.

Në diskutimin që do të moderohet nga Kryeredaktorja e K2.0 Besa Luci, do të bashkohen

  • Përparim Kryeziu, Zëdhënës i Qeverisë 
  • Brikenda Rexhepi, Kryeredaktore e KOHA
  • Leonida Molliqaj, Drejtore Ekzekutive e QIKA

Do të ketë përkthim në gjuhët angleze dhe serbe.K

Imazhi i ballinës: Arrita Katona / K2.0.

 

 

 

Kjo bisedë është organizuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian, si pjesë e projektit “Qytetarë Angazhohuni”, që realizohet nga Kosovo 2.0 dhe Instituti GAP. Përmbajtja e kësaj bisede është përgjegjësi e vetme e Kosovo 2.0 dhe Institutit GAP dhe në asnjë mënyrë nuk paraqet pikëpamjet e Bashkimit Evropian.

 

Pse kjo klauzolë?