S`fundmi

10 vite pas: gjithmonë kemi qenë këtu!

Nga - 07.12.2022

Më 14 dhjetor të vitit 2012, K2.0 ishte gati ta bënte publike revistën e shtypur SEX, përmes së cilës dëshironim ta hapnim një diskutim të hapur, kuptimplotë dhe politik për njërën nga temat më tabu: seksin. Gjithashtu, dëshironim të flisnim për identitetin gjinor, kënaqësinë, queerness dhe prangat e shumta kulturore dhe ligjore që ua shtrëngojnë kosovareve e kosovarëve lirinë për të dashur e për të ekzistuar lirshëm.

Në ngjarjen e publikimit, në Sallën e Kuqe të Pallatit të Rinisë dhe Sporteve, pjesëmarrëset/it dhe ekipi i K2.0 u sulmuan verbalisht dhe fizikisht nga një grup burrash. Kur po zhvillonim diskutimin tonë, një turmë që brohorisnin ofendime homofobike u shfaq, duke na detyruar ta anulonim festën që ishte caktuar ta mbyllte ngjarjen me publikimit të revistës sonë.

Dhjetë vjet pas, ne duam ta mbajmë ngjarjen që na u mohua nga turma homofobike. Në vitin 2012, numri “SEKS” vendosi seksin, feminizmin dhe të qenit queer në hartën e Kosovës. Kjo ishte mënyra jonë për të thënë se shprehja e lirë, shprehja seksuale dhe shprehja gjinore ekzistonin dhe ishin aty për të qëndruar.

Gjersa e përkujtojmë atë që ndodhi 10 vjet më parë dhe festojmë aktivizmin kulturor queer dhe feminist që është gjithnjë e më krenar e më i fuqishëm, mesazhi ynë ka evoluar. Duam ta theksojmë se si njerëz të lirë, jemi këtu. Dhe, pavarësisht dekadave të fshirjes dhe shtypjes, ekzistenca dhe rezistenca feministe dhe queer janë pjesë përbërëse e historisë së Kosovës. Bashkohuni me ne kur themi: “Gjithmonë kemi qenë këtu”!

Ngjarja “SEX”


Kur
: 17.30 – 20.00

Ku: Salla e Kuqe, Pallati i Rinisë dhe Sporteve

17.30 – 18.00: Shfaqja e dokumentarit “SEX” nga Kaltrina Krasniqi.

18.00 – 18.40: Bashkëbisedim: “Dokumentimi LGBTQ+ dhe historia e grave”

  • Linda Gusia, sociologe dhe ligjëruese në Universitetin e Prishtinës
  • Kaltrina Krasniqi, regjisore

18.40 – 20:00: ekspozita artistike dhe diskutime

  • Shfaqja e “Pushimi i gjatë”, me Lola Sylën, artiste dhe anëtare e kolektivit HAVEIT.
  • Shfaqja e veprave të artit, me Ermira Muratin apo siç njihet Orange Girl, artiste dhe aktiviste
  • Lexim i poezive me Arbër Selmanin, poet dhe gazetar
  • Shfaqja e trailerit të filmit “Të dua më shumë”, me Erblin Nushin, regjisor dhe drag performer.


Gjithmonë kemi qenë këtu PARTY


Kur
: 20:00 – 01:00

Ku: Teatri Oda

Aranzhimet:

20:00 – 21:00: GENT

21:00 – 21:30: Adelina Rose (Drag Performance)

21:30 – 11:30: Bizarr Duo (Mali i Zi) 

11:30 – 01:00: MATALE

Hyrja është falas. Gjatë ngjarjes “SEX” do të ofrohet përkthim në anglisht dhe serbisht.

Klauzolë: Kjo ngjarje organizohet në bashkëpunim me CEL Kosovo. Mbështetet nga National Endowment for Democracy, Civil Rights Defenders, Fondi për Zhvillimin e Komunitetit, dhe Komuna e Prishtinës.