Duke sjellë botën te Kosova dhe Kosovën te bota - Kosovo 2.0

Duke sjellë botën te Kosova
dhe Kosovën te bota

Përmbledhje e përmbajtjeve rreth artit dhe kulturës nga K2.0.

Edicioni i 14-të i bienales nomade evropiane të arteve “Manifesta”, këtë vit do të mbahet në Prishtinë, nga 22 korriku deri më 30 tetor, por gjurmët e saj veç kanë filluar të mbeten nëpër qytet. Artistë ndërkombëtarë, kuratorë, kritikë dhe artdashës kanë marrë rrugën për në Kosovë për të mësuar më shumë për skenën e artit rajonal, ashtu siç janë nxitur vetë kosovarët t’i shikojnë hapësirat që i rrethojnë dhe kulturën sërish.

Qëllimi i K2.0 ka qenë gjithmonë ta sjellë botën te Kosova dhe Kosovën te bota. Jemi krenarë ta theksojmë se në një intervistë të fundit, themeluesja dhe drejtorja e “Manifesta”, kuratorja holandeze Hedwig Fijen, tha se për Kosovën ka filluar të mësonte rreth para një dekade, duke  përcjellë punën e K2.0. Gjersa Prishtina po shndërrohet në një qendër të përkohshme të kulturës së artit evropian, rikthejuni disa prej përmbajtjeve tona të mëhershme rreth kulturës, arteve dhe artistëve në Kosovë dhe në rajon.

TRASHËGIMA KULTURORE DHE HAPËSIRA PUBLIKE

A MERITOJNË MONUMENTET TONA NJË RISHIKIM?
A ËSHTË MANASTIRI I DEÇANIT VËRTETË I RREZIKUAR?
NJË MONUMENT MES VËLLAZËNIM BASHKIMIT DHE ADEM JASHARIT
REVOLUCIONI I VOGËL I RUNIKUT
POLEMIKAT PËR “GËRMINË” SINJALIZOJNË SE KA NDARJE NË OPINIONE PËR ZHVILLIMIN E PRISHTINËS

KULTURA DHE PUNA

PANDEMIA GODITI ARTET: A DO TË VAZHDOJË SHFAQJA?
MES JETËS DHE VDEKJES, ARTISTËT ARTIKULOJNË PANDEMINË
KLASA PUNËTORE E PADUKSHME

KULTURA E PËRDITSHME

MUZIKA DO TË NA SHPËTOJË
“KOMPLET SILLET RRETH PITAJKËS”
LUFTA E HAVËS, LUFTA JONË

FILMI

KALTRINA KRASNIQI: ËSHTË KOHA TA NISIM NJË DIALOG NDËRMJET GJENERATAVE TË GRAVE
LENDITA ZEQIRAJ: DERI MË TANI, ASKUSH NUK I KA PARAQITUR GRATË NË FILM ASHTU SIÇ JANË
BLERTA BASHOLLI: NUK E DI A MË INTERESONTE TREGIMI SA MË INTERESONTE FAHRIJE HOTI
SAMI MUSTAFA: BOTA E FILMIT MUND TË JETË MË E FUQISHME SE POLITIKA PËR NDRYSHIMIN E JETËS SË NJERËZVE
BLERTA ZEQIRI: ROMEO DHE XHULIETA E KOHËS SONË ËSHTË DASHURIA NDËRMJET PERSONAVE TË TË NJËJTIT SEKS
DORUNTINA KASTRATI: PO E RIMENDOJ VETË IDENË SE ÇFARË DO TË THOTË TË JESH HERO NË KOSOVË

ARTISTËT DHE ARTISTET

SELMA SELMAN: BESOJ SE ARTI ËSHTË MJAFT I FUQISHËM PËR T’I NDIKUAR JETËT E NJERËZVE
SHKALLMIMI I PATRIARKATIT DHE HETERONORMATIVITETIT PËRMES PLATFORMAVE VIRTUALE
ALBUMI SPECIAL I FOTOGRAFIVE TË KOSOVËS NË LA BIENNALE
QENDRESA: E THEM LLOJIN E TINGULLIT QË E DUA
DRITON SELMANI: NË RAJONIN TONË, ROLI I ARTISTIT ËSHTË TË NXITË REAGIME
‘MENDOJ PËR TY’: SHËRIM KOLEKTIV NË MESIN E FUSTANËVE
MOTËR E VËLLA PIKTUROJNË JETËN E ROMËVE
ANDRRA: EKSPLORIMI I RAPSODIVE SHQIPTARE I JEP KUPTIM TË KALUARËS SË PRINDËRVE TË MI DHE TË ARDHMES SIME
GRATË QË PO E SHKUNDIN BOTËN E ARTIT
LE TË KETË MUZIKË

POLITIKA, POLITKAT DHE PROTESTA

FANTAZMAT E PRIVATIZIMIT
EKSPOZITA NË MUZEUN KOMBËTAR RIKTHEN AKTIVIZMIN E GRAVE TË VITIT 1998
ERZEN SHKOLOLLI E LË GALERINË KOMBËTARE; POR ÇFARË KA LËNË SI TRASHËGIMI?
TRI DEKADA PROTESTA
NDALONI FURÇAT ARTISTIKE NDAJ POLITIKËS SË EDI RAMËS

MONOGRAFIA RRETH KULTURËS:

KULTIVIMI

K Imazhi i ballinës : Nita Salihu Hoxha / K2.0.