Në thelb | Zgjedhjet2021

Kosova zgjedh — rezultatet jopërfundimtare

Nga - 14.02.2021

Të gjithë numrat kryesorë të natës së zgjedhjeve dhe konteksti i tyre historik.

Mirë se vini në mbulimin e K2.0 të rezultateve të zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare të 14 shkurtit 2021.

Me zbulimin e rezultateve kemi ofruar përditësime të rregullta pikërisht këtu në këtë faqe, si dhe nëpër platformat tona të mediave sociale (Facebook, Twitter, Instagram), duke përdorur hashtagun #KosovoElections.

Zhvillimet kyçe:

- Vetëvendosja (VV) është duke shënuar fitore bindëse në zgjedhjet e përgjithshme të së dielës.

- Pas numërimit të të gjitha votave të rregullta të ditës së votimit*, VV ka rreth 48% të votave.

- VV-ja ka tejkaluar 359,851 votat e marra nga LDK-ja e Ibrahim Rugovës në vitin 2001, duke thyer rekordin për numrin më të madh të votave të fituara nga ndonjë parti në historinë e Kosovës së pasluftës. Ajo po ashtu pritet të kapërcejë rekordin e përqindjes së votave të LDK-së prej 45.65% (po ashtu në vitin 2001).

- Para zgjedhjeve të sivjetme, përqindja më e lartë e votave që ka fituar VV-ja ka qenë 27% (2017).

- Të gjitha partitë e tjera të mëdha kanë shënuar rënie të përqindjes së votave krahasuar me vitin 2019.

- Përqindja e votave për LDK-në ka kolapsuar në rreth 13%, që pritet të jetë rezultati më i dobët në historinë e kësaj partie. Përqindja e tyre më e dobët para zgjedhjeve të sivjetme ka qenë 24.54% në vitin 2019.

- PDK-ja pritet të përfundojë e dyta, por përqindja e tyre e votave prej 17% është po ashtu më e dobëta deri më tash. Përqindja e tyre paraprake më e dobët ka qenë 21.23% në vitin 2019.

- Nisma nuk duket se do ta kalojë pragun prej 5% që kërkohet për të siguruar ulëse në Kuvend.

- Dalja në zgjedhje është rreth 47% — më e larta prej vitit 2004.

*Të gjitha të dhënat e zgjedhjeve 2021 të paraqitura në këtë faqe janë të dhëna të ndryshueshme të ofruara nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) — nuk përfshijnë votat me postë, votat me kusht dhe votat e personave me aftësi të kufizuara. Rezultatet e zgjedhjeve nuk konsiderohen përfundimtare derisa të gjitha votat numërohen dhe certifikohen formalisht nga KQZ-ja (pas apeleve dhe kontesteve ligjore).

Pak sfond

Qytetarët kanë votuar për t’i zgjedhur 120 deputetët që përbëjnë Kuvendin e Kosovës.

100 deputetë zgjidhen përmes votimit të hapur (për subjektet që kalojnë pragun minimal prej 5%), ndërsa 20 ulëse janë të rezervuara për kandidatët që përfaqësojnë komunitetet joshumicë.