S`fundmi | Protesta

Video: Vala e protestave

Nga - 14.09.2018

Qytetarët kosovarë kërkojnë veprim.

 

Muajin e kaluar, iniciativa e qytetarëve Protestoj u kthye në rrugë.

E formuar nĂ« verĂ«n e vitit 2016 si njĂ« grup i qytetarĂ«ve tĂ« pavarur qĂ« protestonin kundĂ«r korrupsionit, kthimi i tyre u rindez pasi prokurori Elez Blakaj raportoi ndĂ«rhyrje politike nĂ« punĂ«n e tij; ai kishte qenĂ« duke hetuar korrupsionin e zbuluar ‘Pronto’ tĂ« vitit 2016, si dhe manipulimin e listĂ«s zyrtare tĂ« veteranĂ«ve tĂ« luftĂ«s. Deri vonĂ«, u mbajtĂ«n protesta javore me dy kĂ«rkesa kryesore: dorĂ«heqja e kryeprokurorit AleksandĂ«r Lumezi dhe veting tĂ« plotĂ« tĂ« personave nĂ« sistemin e drejtĂ«sisĂ«.

Por, kjo nuk ka qenë arsyeja e vetme për të cilën qytetarët e Kosovës kanë ngritur zërin kohëve të fundit. Gjatë muajit të kaluar gjithashtu janë mbajtur një sërë protestash kundër paaftësisë së sistemit të drejtësisë dhe qeverisë për të luftuar dhunën kundër grave. Protestat nën emërtimin #BollMo janë organizuar në disa qytete anembanë Kosovës në baza javore, duke kërkuar mekanizma mbrojtës efektiv nga policia dhe gjyqësori.

Protestat dhe grevat që kanë për qëllim përmirësimin e kushteve të punës janë zhvilluar gjithashtu në sektorë të tjerë, në një kohë të tensioneve politike, derisa qeveria, presidenca dhe opozita po luftojnë për kontrollin mbi dialogun me Serbinë.

Ndërsa qytetarët kërkojnë veprim nga përfaqësuesit e tyre, a janë institucionet dhe opozita të gatshëm të dëgjojnë? K