Në thelb | Art

Mes jetës dhe vdekjes, artistët artikulojnë pandeminë

Nga - 17.03.2021

Me hyrjen e COVID-19 në jetët tona, artistët shprehin atë që të tjerët s’munden.

Si të artikulohet etja e papritur për jetë, frika nga vdekja, çmenduria e pritjes për lajmet e së nesërmes kur e nesërmja është e paqartë? Si të artikulohen veprat e përditshme që na ngushëllojnë mes jetës dhe vdekjes?

Kur nuk arrinim t’i artikulonim këto gjëra, iu drejtoheshim atyre që mundnin dhe përpiqeshin: artistëve. Muzikës, shkrimeve, pikturave, poezive, zërave të tyre. Puna e tyre ka qenë dhe vazhdon të jetë shërim, qetësim, katarsis dhe ndonjëherë aq e dhimbshme sa vetë realiteti ku jetojmë. Por, a s’është kjo çfarë kërkojmë nga arti? Përgjigje. Pyetje. Një shprehje që na duket vështirë ta gjejmë brenda vetvetes. 

Që nga ardhja e pandemisë COVID-19 në Kosovë, edhe artistët janë rropatur për mbijetesë. Me mbylljen e galerive dhe anulimin e ekspozitave dhe ngjarjeve kulturore në Kosovë e jashtë saj, ekspozitat ndërkombëtare dhe programet artistike ose nuk kanë ardhur në shprehje, ose janë shtyrë, janë anuluar, janë ritrajtësuar brenda sferës virtuale dhe thjesht s’është e njëjta gjë.

Ndonëse disa projekte kulturore kanë vazhduar përkundër të gjitha pengesave, përshtatja me rrethanat pandemike ka bërë që shumë artistë të mbesin pa të ardhura, pa kontakt me të dashurit e tyre dhe pa shkëmbimin e nevojshëm me të tjerët që ushqen punën. Që ushqen artin.

Në mesin e këtij skenari midis jetës dhe vdekjes që varet mbi kokat tona, i cili tashmë është ngërthyer me jetët tona të përditshme si aspekt i natyrshëm i së zakonshmes, disa artistë i janë drejtuar artit për t’i rënë në fije realitetit — ose deluzionit — në të cilin janë gjetur. Ringjallja e traumave të vjetra, përballja me mundësinë e vdekjes, mbijetesa në të përditshmen, qëmtimi i jetës në hollësitë e imta, ballafaqimi me vetminë e monotonisë së ngujimit dhe zgjedhja e jetesës para mbijetesës janë disa nga temat që artistët kanë derdhur në artin e tyre gjatë vitit të kaluar.

K2.0 ka folur me pesë artistë — muzikantin Liburn Jupolli, poeten Nora Prekazi, piktorin Rron Qena dhe artistët bashkëkohorë Driton Selmani dhe Doruntina Kastrati — për atë se si e kanë kaluar vitin e fundit. Po ashtu kemi parë nga afër disa nga veprat e prodhuara nga marsi 2020 e këtej që artikulojnë krizën dhe gjurmët e jetës brenda pandemisë.

 

Mbi mallin me Liburn Jupollin

Karantina e COVID-19 kishte zënë Liburn Jupollin, një ndër muzikantët më progresivë të Kosovës, në Francë, ku punonte për muzikën e një shfaqjeje të bazuar në tregimin “Ëndrra e një burri qesharak” të Fyodor Dostoyevsky-t, me aktorët Arben Bajraktari dhe Dennis Lavant dhe me regji të Simon Pitaqajt.

Në dramën e shkruar në vitin 1877, i nominuari për Çmimin César Lavant thotë një fjali për murtajat në historinë e njeriut, së cilës ia kishte shtuar koronavirusin në premierën e shfaqur në Paris vitin e kaluar; kjo nxiti publikun të qeshte, atëherë kur akoma kishte publik. “Ishte përdorim tepër katartik i situatës”, thotë Liburn Jupolli ndërsa pimë kafe në Prishtinë një vit më vonë, “askush s’e dinte se ç’ndodhte”.

Ngujimi u shpall në Francë më 16 mars dhe fillimisht u mbyllën shkollat e universitetet. Ishte fillimi i dy muajve të gjatë kur Jupolli u mbyll në Paris në banesën e një miku, ndërsa qeni dhe e dashura e tij ishin mijëra kilometra larg në Prishtinë. “Jetova gati tre muaj vetëm me laptop”, thotë Jupolli teksa rikujton jetën virtuale 24/7.

Karantinat dhe kufizimet e rrepta të udhëtimit në kontinentin evropian befasuan shumë njerëz, paçka se tanimë kishte paralajmërime nga Lindja. Çiftet dhe familjet papritmas u ndanë si pasojë e fikjes së motorëve të avionave dhe mbylles së kufijve. Jupolli kaloi dy muaj në Francë dhe një izolim tjetër të shkurtër në Zvicër para se të kthehej më në fund në Kosovë.

Ndryshe nga drama e Dostojevskit që shoqërohet nga muzika e tij, e cila tregon historinë e një burri që humb besimin në vlerën e botës dhe planifikon të vetëvritet, ngujimi larg nga shtëpia në Kosovë i ndolli Jupollit një ndjenjë të rëndë malli, një malli të pjellë nga dashuria.

“Kurrë nuk kam pasur më shumë mall për Kosovën sesa gjatë atyre tre muajve”, thotë ai tash.

Jupolli përjetoi një ngujim tejet të rreptë në Francë ku dilte vetëm për të blerë gjësende ushqimore, ndërsa në Zvicër ishte më i çlirët nën çatinë e një shoku familjar shqiptar në fshat.

“Për mua ka qenë kohë e zhvillimit, pranimit, riorganizimit dhe reflektimit, jo vetëm për mbijetesë por për vënien e gjërave në perspektivë për të ardhmen”.

I hutuar nga numri i vdekjeve dhe përkufizimi i pandemisë brenda shifrave në muajt e parë të vitit 2020, Jupolli flet për një pikëllim të rëndë që është vështirë të vihet përballë përmes një copëze muzikore që ende nuk ka marrë guximin ta shkruajë. Por ai thekson nevojën e dhënies së një përgjigjeje njerëzore në rrafshin artistik për atë që ka shkaktuar kjo ngjarje historike.

Jupolli, i cili njihet për dashurinë e tij ndaj eksperimentimit dhe novacionit, sheh këtë kohë si mundësi për të kontribuar në atë që e quan “shans për ta testuar të ardhmen”. Në art, pra, sipas tij kjo është, “mundësi për të kontribuar në këtë ndryshim që po e pëson industria kreative duke e mbajtur gjithashtu gjallë njerëzinë tonë brenda këtij sistemi”.

Ky ka qenë vit shumë i tendosur për Jupollin, me shumë punë për libra dhe bashkëpunime me artistë të tjerë. Por ndonëse ishte larg nga më të dashurit e tij gjatë një periudhe kur askush nuk e dinte sa do të zgjasë karantina; i bllokuar në Paris dhe Zvicër dhe i armatosur vetëm me një laptop për ta kanalizuar kreativitetin, krijimet më personale të Jupollit gjatë kësaj kohe si refugjat Kovidi dolën si këngë dashurie për të dashurën e tij. Është gjë njerëzore, në mos gjëja më njerëzore. “Për mua, e gjithë kjo ka buruar nga dashuria për njerëzit e mi, nga dashuria për jetën”.

Gjatë tre muajve të ngujimit larg Kosovës, Liburn Jupolli iu drejtua muzikës për të shprehur dashuri dhe rehati për të dashurën e tij. Audio nga ‘Sea ride’ (draft).

 

Reflektime për vdekjen me Nora Prekazin

Kur COVID-19 trokiti në dyert tona vjet, paramendimi i vdekjes u bë më i pranishëm se asnjëherë më parë. Vdekja ishte në televizor, në kronikat ditore të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike dhe dikur u shfaq edhe në shtëpinë e komshiut, në të njëjtin pallat dhe madje në familjet tona.

Njerëzit sëmureshin dhe druheshin nga më e keqja. Njerëzit nuk sëmureshin dhe prapë druheshin nga më e keqja; përveç skeptikëve. Por kur vdekja është mundësi e vërtetë, frika nga ajo mund të jetë aq transformuese dhe trazuese sa vetë vdekja.

Për disa artistë, mundësia e vdekjes ishte afër pragut të shtëpisë. Më se 1,700 njerëz kanë vdekur në Kosovë si pasojë e COVID-19 nga marsi 2020. Mbi 78,000 njerëz janë infektuar me virusin. Në qershor 2020, një nga ta ishte Faton Prekazi, vëllai i poetes mitrovicase Nora Prekazi.

Prekazi sapo ishte kthyer nga një rezidencë artistike në galerinë Moderna të Lubjanës kur të gjithë u detyruan të ngujoheshin në shtëpi. Prekazi ka kaluar ngujimin me burrin dhe dy fëmijët e vegjël në banesën e tyre në Mitrovicë. Dhe sapo dukej se jeta po i kthehej dalëngadalë normalitetit, vëllai i saj u sëmur rëndë nga COVID-19 dhe qëndroi për 26 ditë në spital. Ishte fillimi i kulmit të infektimeve gjatë verës.

Në orët e paqartësisë kur priste shërimin e të vëllait, Prekazi përdori një shprehje më të rrallë të poezisë së saj, e cila shpeshherë është lirike por nganjëherë afrohet me veprën e poetit amerikan Raymond Carver, për ta çliruar dëshpërimin dhe dhimbjen.

Poetja kujton kohën e kaluar në oborrin e Klinikës Infektive kur priste heqjen e makinës së oksigjenit nga vëllai dhe daljen e tij nga spitali. “Ishte shumë e dhimbshme kur isha në spital aty poshtë, në atë zonën e mbyllur, dhe atmosfera ishte aq e keqe. Ndieja agoni kur dëgjoja kollitjet e njerëzve me COVID. Dhe aty kupton se sa të vegjël jemi. Kur vjen koha të përballesh me vdekjen, asgjë nuk ka më rëndësi, gjithçka bie poshtë”.

Përvoja e Norës në Kilinikën Infektive në Prishtinë nuk kishte përfunduar aty. Pak kohë pas shërimit të vëllait, edhe babai ishte sëmurë dhe spitalizuar për shkak të COVID-19, ndërsa poetja ishte kujdestarja dhe shoqëruesja e tij në klinikë për 13 ditë.

“Për mua, trauma është lufta në Kosovë më 1998-1999 dhe COVID-i”, thotë Prekazi, “këto dy trauma janë të njëjta sepse ishim në ballafaqim të drejtpërdrejtë me vdekjen”.

Pavarësisht nga pikat e ulëta, viti pandemik ka qenë zgjua jete edhe për Prekazin, meqë ia ka dalë ta organizojë edicionin e parë të festivalit letrar Zana. Për herë të parë, ky festival ka mbledhur poetë nga Mitrovica e Jugut dhe e Veriut, duke i dhënë Mitrovicës dhe sferës virtuale edhe një aktivitet kulturor.

Ashtu si gjatë luftës, thotë Prekazi, fytyrat dhe emrat e njerëzve që ajo takoi gjatë kësaj krize të COVID-19 në spital nuk do të harrohen kurrë. Dhe pas një viti përvojash afër vdekjes që iu afruan shumë shtëpisë, janë detajet e vogla të jetës që vazhdojnë të jenë të pranishme në poezinë e saj.

Mbijetesa në mosbesim me Driton Selmanin

Në faqen e dytë të fletores së vogël të kuqe të Driton Selmanit, e cila ishte e para prej shumë sosh që do t’i mbushte me poemthe, qëndrime dhe vizatime në javët e para të karantinës së COVID-19, artisti thotë: “Trauma shformon vetë strukturën e asaj që simulohet si realitet”. Një vit më vonë, atij s’i kujtohet se çfarë e ka shtyrë t’i shkruante ato fjalë, por veprat artistike që i përgjigjen deluzionit të atyre ditëve grumbullohen në qoshet e studios së tij të kaltër në qendrën e Prishtinës.

Gjatë ngujimit, Selmani ishte në banesën e tij në Prishtinë me gruan dhe dy fëmijët. “Ishte sikur të jesh në Cirque du Soleil dhe ta kesh publikun e njëjtë çdo ditë”, thotë artisti, i cili gjatë ditëve të para të pandemisë vërtet u bë akrobat për t’i mbajtur mendjet aktive, përfshirë të tijën.

Qeset plastike u bënë sërish kornizë për artin pamor dhe rrëfyes të Selmanit, por këtë herë po ashtu ka përdoruar letrën, gërshërët dhe ngjitësin për ta kapur monotoninë dhe iluzionin e ditëve të hershme të COVID-19 përmes poezive të shkurtra që i vinte në posterë — një ditar pamor i përshtypjeve të tij që i zë një postim në Twitter.

Vargjet shumëngjyrëshe të stampuara a la collage mbi karton të lirë i përgjigjen ekonomisë së ngujimit, meqë këto mund të kenë qenë të vetmet materiale që mund të gjendeshin në dyqane të mëdha, të cilat ishin prej të vetmeve biznese thelbësore që lejoheshin të punonin gjatë marsit, prillit dhe majit 2020.

Esencialet e pandemisë nuk kanë ndikuar vetëm estetikën e artit të Selmanit — për shkak të disponueshmërisë së materialeve — por i kanë vënë damkë edhe njërës nga veglat më të fuqishme të Selmanit: humorit.

“Humori im është sulmuar shumë”, thotë Selmani, “është bërë më i errët, më i drejtpërdrejtë dhe më i rëndë për nga përmbajtja”. Përzierja e naivitetit, ambivalencës dhe sarkazmës që karakterizonte poezitë e shkurtra të Selmanit merr trajtë më të drejtpërdrejtë në shumë nga veprat e prodhuara nga marsi 2020 e këtej.

Sigurisht, një nga mësimet më të mëdha nga COVID-19 është se nuk është më e mundshme të shpërfillet realiteti. Dhe për Selmanin, kjo u përkthye në çlirimin e humorit për një shprehje më të drejtpërdrejtë. “Ka pasur shumë ndikim, nuk jam bërë fallxhor por më tekej të rrëfehesha për ditë. Në disa raste nuk ka humor fare, është drejtpërsëdrejti ajo që mendoja”.

Duke lexuar pjesëza të fletoreve, posterëve dhe qeseve të plastikës të Selmanit gjenden fara të mendimeve të tij me pasqyrime që i përgjigjen iluzionit që shkaktohet nga mbijetesa pas traumës, vënia në pyetje e realitetit, çorientimi kohor dhe apatia e ditëve të njëpasnjëshme me mosbesim.

“Mbijetesa është e dhunshme & kërkon mizori”. “Është turbulluar kufiri mes njerëzve & kafshëve”. “Njëherë e një kohë ka ekzistuar një ditë shumë e bukur”. “Iluzioni është strategji për të mbijetuarin”. “Jeta është më provokative se unë”. “Kënaqësia e përzier me ankthin”. “Ç’të bëj me gjithë këtë heshtje?” 

Duke bërë xhazin e lirë katartik muzikën e muajve të ngujimit, Selmani ka përdorur copëzat e tij pamore si mënyrë për të regjistruar algoritmin e kohës së tashme.

“Vuajtja është e paparashikueshme”, thotë Selmani. “Sot jam këtu dhe mendoj për të ardhmen, por kam një arkiv. Reflektoj për këtë dhe çdo gjë që prodhoj është algoritëm që prodhohet nga përvoja. Për mua ka shumë rëndësi ta regjistroj këtë”.

Pabarazitë e theksuara me Doruntina Kastratin

Arkëtarët e dyqaneve, furrtarët, pastruesit, mbledhësit e mbeturinave, punëtorët e pompave të naftës. Këta janë vetëm disa nga punëtorët esencialë që janë bërë sefte të dukshëm gjatë ngujimit të COVID-19 në vitin 2020.

Për javë të tëra, punëtorët që vihen në rreshtin e fundit të shkallës së pagave u bënë disa nga shtyllat esenciale në luftën kundër krizës globale.

Por pandemia vetëm ka theksuar gjithfarë pabarazish për punëtorët dhe për shumë të tjerë jashtë fuqisë punëtore që nuk kanë mundur as t’i qasen punësimit. Ishte vështirë të shpërqëndroheshe nga realiteti që më parë fshihej prapa veprimeve ditore të inercisë që e mbajnë gjallë sistemin. Situata në Kosovë nuk ka qenë e ndryshme.

Por për artisten Doruntina Kastrati, shfrytëzimi është pjesë e historisë së vatrës së saj. Nëna e Kastratit ka punuar në një fabrikë llokumash për rreth 12 orë në ditë me pagë ditore prej jo më shumë se 1.50 euro. “Përmes nënës sime kam parë së afërmi se ç’është shfrytëzimi i stërtepruar i klasës punëtore”, thotë artistja. Tash e disa vjet, ajo hulumton shfrytëzimin e punëtorëve, të cilin e ka bërë temë qendrore të punës së saj aktuale.

Ngujimi pandemik në mars dhe në prill ka zënë Kastratin në vlug të incizimit të një filmi dokumentar për përvojat e punëtorëve të angazhar në kompaninë Bechtel-ENKA, e cila ishte kontraktuar nga qeveria për ndërtimin e “Rrugës së Kombit”, e cila lidh Kosovën me Shqipërinë, si dhe për autostradën që lidh Kosovën me Maqedoninë e Veriut.

Në film, Kastrati interviston punëtorët që kanë pësuar aksidente në vendin e punës të cilat i kanë detyruar të lënë punën.

“Jam interesuar për këtë shfrytëzim të klasës punëtore dhe për përjashtimin nga puna pa kurrfarë sigurie”, thotë Kastrati. “Tash janë invalidë dhe familjet e tyre s’kanë të ardhura, pra nëse nuk punojnë e tërë familja mbetet pa bukë”. Pandemia ka shtyrë njerëzit e margjinave në buzë të humnerës. “Kur flasim me ta në intervista na thonë se ‘jemi pa punë, por tash në kohë pandemie jemi disi të vdekur’”.

Nëpërmjet këtij projekti artistik, Kastrati tregon dëshmi të punëtorëve në kompaninë Bechtel-ENKA që kanë pësuar aksidente dhe janë lënë pa ndonjë skemë sociale ose kompensim për të mbijetuar.

Ndryshe nga artistët e tjerë në këtë artikull, vepra e Kastratit nuk ka qenë prodhim i pandemisë, por u shndërrua në një të tillë, si dhe u bë më relevant në kontekstin e zgjerimit të skamjes në Kosovë, ku mungesa e politikave sociale dhe e punësimit tanimë përbënin kombinim të rëndë. 

Gjatë muajve të parë të karantinës, mijëra familje të reja kërkuan mbështetje sociale nga organizatat bamirëse sikur Kryqi i Kuq dhe nga institucionet publike. Pabarazia me të cilën jetonin shumë njerëz vetëm është zmadhuar nga rritja e numrit të njerëzve në nevojë.

Në fillim të ngujimit, Kastrati dhe ekipi i saj, bashkë me kuratoren Hana Halilaj dhe filmbërësin Leart Rama, vizituan disa nga pikat afër bulevardit “Bill Klinton” në Prishtinë ku punëtorët e krahut mblidhen dhe presin veturat që vijnë e kërkojnë ndihmë nga ta.

“Njerëzit ndreqnin kopshtet, bënin renovime… për 10 ditë deri kur policia ua ndaloi. Punëtorët ditorë prapë mblidheshin, fshiheshin prapa ndërtesave — por pastaj u zhdukën”.

“Kjo situatë ua përkeqësoi punët. Kushtet ishin tashmë të rënda para pandemisë, ata ishin tashmë të pashpresë, po kjo thjesht i ka shkatërruar”.

Projekti i shkurtër dokumentar i Doruntina Kastratit me titullin “When it Left, Death Didn’t Even Close our Eyes” (Kur iku, vdekja as nuk na i mbylli sytë) (pjesëz e shkurtër në preview) merret me punëtorët e shfrytëzuar.


Mbi të jetuarit, me Rron Qenën

Në fillesat e pandemisë, Rron Qena mendohej se nëse gjithçka do të përfundonte me kaq, ai duhej ta derdhte gjithë jetën e tij në një pikturë.

Për dikë që është mësuar me vetminë e studios së tij, pandemia ka qenë thjesht pretekst më vdekjeprurës për t’u çhutuar përmes pikturës. “Jemi mjaft të vetmuar në studiot tona”, thotë Qena, “por na duhet shoqëria sepse i bëjmë veprat që t’i shohin të tjerët”.

E pyes Qenën për vështirësitë e krijimtarisë nën trysninë e një skenari apokaliptik: “Babai im [artisti Agim Qena] thoshte se njerëzit duhet të mësohen të luajnë me vetveten. Kjo është gjëja e parë në jetë. Nëse ndihesh mirë me veten, nëse ke vetëm një laps dhe letër, atëherë bota e jashtme do të jetë më e lehtë sepse do të kesh diçka për të treguar dhe unë doja të tregoja diçka nga vetvetja. Kjo më bënte të kërkoja më shumë dhe ta përsosja veten, si dhe më bënte të gjej bukurinë nëse është shumë e vështirë të shihet”.

Pandemia është paraqitur si kujtim për të kaluarën, për luftën dhe, në një mënyrë, ballafaqim i sërishëm me vdekjen. Por në prapavijë ishte qyteti që e kishte pikturuar më herët, nën një shtresë tymi, gati-gati i venitur nga kaosi i vet; Qena sërish kishte nisur të gjente pëlqim në pikturimin e Prishtinës me ngjyra të plota. “Çfarë ndodhi me Prishtinën ishte gjë e bukur sepse i dëgjonim prapë zogjtë, nuk kishte vetura ose njerëz të shumtë dhe dukej ashtu siç do të duhej të ishte qyteti”.

Në atë element, ku Qena gjen bukurinë brenda hutimit, ai ka pikturuar kujtimin e një here ose të shumë herave kur kalonte kohë me të dashurën pranë kanalit në Berlin. Piktura riimagjinon reflektimin e atyre çasteve të përbashkëta afër lumit, kujtimin e asaj etjeje për jetë të theksuar nga një tepricë boje mbi kanavacë.

Rron Qena ka pikturuar “Our Shadows in Memory of Water” (Hijet Tona në Kujtesën e Lumit) në vitin 2020 si përpjekje për ta përjetësuar jetën para vdekjes.

“Ndihesha sikur është çasti i fundit dhe si artist, nëse është çasti i fundit gjithmonë ndihesh sikur nuk i ke thënë të gjithat që duhet të thuheshin. Dhe kështu doja të tregoja më shumë. Për artistët, jeta ecën shpejt dhe gjithmonë ndihesh sikur nuk ke mundur të thuash çdo gjë që ke dashur të thuash. Më mungonin edhe ato çaste të jetës, prandaj doja t’i ringjallja sërish”.

Imazhet: Atdhe Mulla / K2.0.