TË GJITHË ARTIKUJT NGA: Dafina Halili

Dafina Halili është redaktore kontribuese në K2.0, e cila mbulon kryesisht çështje të drejtësisë sociale dhe të drejtave të njeriut. Dafina ka kryer studimet master në drejtimin e diversitetit dhe mediave në Universitetin e Westminster në Londër, Mbretëria e Bashkuar.

Pikëpamje | SHPRESË

Lufta e Havës, lufta jonë

Nga - 20.07.2020

Përpjekja për barazi gjinore është përplot me heroina që njihen fare pak ose aspak.

Në thelb | LGBTI

Të jetosh në cep: minoritetet brenda minoriteteve

Nga - 29.06.2020

Mes racizmit në njërën anë dhe transfobisë e homofobisë në tjetrën.

S`fundmi | diskriminim

Zyrtarët policorë paditen për diskriminim gjinor

Nga - 24.06.2020

Luljeta Aliu denoncon publikisht Policinë e Kosovës për shkelje të të drejtave themelore.

S`fundmi | LGBTI

Ardhja e IDAHOBIT në Kosovë

Nga - 17.05.2020

Dita që i feston të arriturat e personave LGBTQ+.

S`fundmi | COVID-19

Jeta e komunitetit LGBTQ në karantinë

Nga - 12.05.2020

Si po e mbijetojnë ngujimin disa pjesëtarë të komunitetit LGBTQ në Kosovë.

Në thelb | COVID-19

Punët e grave nuk kryhen kurrë

Nga - 07.05.2020

Puna e papaguar shumohet gjatë pandemisë së COVID-19.

Në thelb | Media

Gratë që po i rishkruajnë rregullat e gazetarisë

Nga - 22.04.2020

Gazetaret hulumtuese që po u bëjnë ballë pengesave strukturore gjinore.

Në thelb | Film

Arti dhe trauma ndërthuren në tregimet e Zahaqit

Nga - 06.03.2020

Rrëfimet jetësore të dy motrave që sollën filmin ‘Zana’.

S`fundmi | Të Drejtat e Grave

Women’s political empowerment meets its limit

Nga - 14.02.2020

Deputy candidate misses out — because she’s a woman.

S`fundmi | Politika

Fuqizimi politik i grave prek gurin e kufirit

Nga - 14.02.2020

Kandidatja për deputete nuk ia del mbanë — sepse është grua.

Biseda | Të Drejtat e Grave

Lara Whyte: Gazetaria hulumtuese feministe po e merr në pyetje [...]

Nga - 31.01.2020

Gazetarja e mirënjohur nga Irlanda Veriore flet për gratë në vijën e frontit, të djathtën dhe hulumtimin e patriarkatit.

Në thelb | Diaspora

Kosovarja që po shpëton jetë me shkencë

Nga - 21.01.2020

Zanfina Ademi është një nga ekonomistet kryesore të shëndetit në botë.

S`fundmi | Drejtësi

Vendim historik për të drejtat e transgjinorëve

Nga - 20.01.2020

Blert Morina e ushtron të drejtën për ta ndërruar emrin dhe shënuesin e gjinisë.

Në thelb | Drejtësi

Aktivistët kundërshtojnë BE-në dhe MD-në për Kodin e ri Civil

Nga - 24.12.2019

Ngriten shqetësime që legjislacioni i ri shkel Kushtetutën.

Biseda | Media

Yusuf Omar: Lehtë është ta manipulosh një kamerë, vështirë [...]

Nga - 28.08.2019

Gazetari mobil ndërkombëtar i diskuton syzet kamerë, udhëtimin me autostop në Siri dhe atë se si është dashur ta parashikojmë ngritjen e Donald Trump.

S`fundmi | Kulturë

My.Kali : Njё zё flet

Nga - 05.07.2019

Revista e Khalid Abdel-Hadi-t ekziston nё njё ekuilibёr delikat.

Në thelb | Art

Gratë që po e shkundin botën e artit

Nga - 02.06.2019

Pesë artiste të cilat po sjellin rrëfenja të reja.

Në thelb | Dhunë Seksuale

Në kërkim të njohjes së të mbijetuarve

Nga - 07.03.2019

Përvoja të ndryshme me proceset zyrtare për të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë kohës së luftës.

Në thelb | Ambienti

Mësimnxënia me rreziqe

Nga - 27.02.2019

Pak vëmendje po i kushtohet ambienteve të rrezikshme të mësimnxënies.

Pikëpamje | Të Drejtat e Grave

Pabarazia gjinore ende e përhapur në politikë dhe vendimmarrje

Nga - 08.02.2019

Kosova ka ligjin më të avancuar për barazinë gjinore në rajon — por nuk e zbaton.

Biseda | LGBTI

Dezso Mate: Nuk më pëlqen fjala ‘tabu’ sepse aludon se [...]

Nga - 24.01.2019

Hulumtuesi i bazuar në Budapest tregon se si përvoja e tij si një rom gej e ka nxitur luftën e tij për njohje dhe ndryshim.

Biseda | Politika

Atifete Jahjaga: I gjithë ky aktivizëm që u sinkronizua [...]

Nga - 14.01.2019

Presidentja e parë grua e Kosovës flet për rëndësinë e pjesëmarrjes së grave dhe sfidimin e mendësisë patriarkale në politikë, si dhe rreth kauzës së saj për të mbijetuarit e dhunës seksuale nga lufta.

Biseda | Protesta

Fotis Filippou: Ndryshimi duhet të vijë nëpërmjet fuqisë [...]

Nga - 22.12.2018

Drejtori i fushatave evropiane të Amnesty International flet për mobilizimin masiv, mesazhet e targetuara dhe demokratizimin e protestave në botën digjitale.

Në thelb | Dhunë Seksuale

Të mbijetuarat flasin pas rastit të Vasfijes

Nga - 20.12.2018

Të mbijetuarat e dhunës seksuale i ndajnë përvojat e tyre.

Në thelb | Dhunë Seksuale

Beteja e Kosovës me trafikimin njerëzor

Nga - 04.12.2018

Problemi mbetet pa u dalluar, pavarësisht reagimit të përmirësuar.

Në thelb | Drejtësi

Të marrësh udhën e gjatë drejt drejtësisë

Nga - 28.09.2018

I mbijetuari i krimeve të luftës në Kosovë kërkon drejtësi në gjykatat serbe.

Biseda | Art

Alban Ukaj: Problemi është se komuniteti artistik është [...]

Nga - 28.09.2018

Aktori kosovar që vepron në Sarajevë flet rreth rolit të artit në ballafaqimin me të kaluarën.

Biseda | Feminizmi

Eli Krasniqi: ‘Realisht, patriarkati vret’

Nga - 27.08.2018

Bisedë për Feminizmin në Ballkan (Pjesa 1) - Socio-antropologia flet për vështirësitë dhe përpjekjet e përditshme të feminizmit në Kosovë.

S`fundmi | Barazia gjinore

Ndryshimi i ligjit për të njohur punën e papaguar

Nga - 09.08.2018

Ndryshime që synojnë sigurimin e barazisë për gratë në marrëveshje të divorceve.

S`fundmi | LGBTI

Rasti transgjinor shkon në institucionin më të lartë ligjor [...]

Nga - 31.07.2018

Vendimi për ndryshimin e emrit dhe shënuesit të gjinisë është prezantuar në Gjykatën Kushtetuese.

S`fundmi | Viza

A do të kenë së shpejti mundësi kosovarët të udhëtojnë [...]

Nga - 21.07.2018

Qytetarët reagojnë pas hapit të radhës drejt liberalizimit të vizave.

S`fundmi | Dhunë Seksuale

Mbështetje e re për të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë [...]

Nga - 20.06.2018

“Bëhu Zëri Im” synon diskutim gjithëpërfshirës për të mbijetuarit e dhunës seksuale.

Në thelb | Shëndetësia

Të plakesh me Alzheimer

Nga - 05.06.2018

Vështirësitë e dy mbesave të cilat ngadalë po i humbin të dashurit e tyre.

Biseda | Barazia gjinore

Dyshja feministe gjermane: Kemi nevojë për më shumë ndërlidhshmëri [...]

Nga - 01.06.2018

Aktivistet e mirënjohura feministe Dagmar Schultz dhe Erika Hügel-Marshall flasin për fuqizimin e kauzës nëpërmjet pranimit të diversitetit.

S`fundmi | LGBTI

Refuzohet kërkesa historike për ndryshim të emrit dhe gjinisë

Nga - 17.05.2018

Aktivisti zotohet se do t’i shfrytëzoj të gjitha mundësitë ligjore që i ka në dispozicion.

S`fundmi | LGBTI

Gjuha e urrejtjes në fokus të Ditës Ndërkombëtare Kundër [...]

Nga - 17.05.2018

Aktivistët e të drejtave të LGBTI-së theksojnë abuzimin në IDAHOT 2018.

Biseda | Film

Sami Mustafa: Bota e filmit mund të jetë më e fuqishme se [...]

Nga - 24.04.2018

Filmbërësi i shpërblyer flet për portretizimin e gabuar të romëve në filma dhe për brezin e ri i cili po bën përpjekje ta ndryshojë këtë dukuri.

Në thelb | Aktivizmi

Ngacmime në universitet

Nga - 05.04.2018

Në fokus sulmet dhe ngacmimet seksuale në Universitetin e Prishtinës.

Biseda | Media

Anamari Repiq: Ne i harrojmë njerëzit dhe jetët e tyre për [...]

Nga - 29.03.2018

Gazetarja e kahmotshme dhe nënkryetarja e dikurshme e Këshillit të Mediave të Shkruara të Kosovës flet për mediat dhe komunitetet pakicë.

Në thelb | Aktivizmi

Brenda Sabota-s

Nga - 13.03.2018

Eksplorojmë qendrën e re sociale të Prishtinës.

Në thelb | Aktivizmi

Tri dekada protesta

Nga - 09.03.2018

Një histori e aktivizmit të drejtuar prej grave më 8 mars.

Në thelb | Aktivizmi

Përtërirja e shoqërisë civile në Kosovë

Nga - 16.02.2018

Rruga e ndërlikuar drejt qytetarisë së riangazhuar.

Në thelb | Dhunë Seksuale

Më në fund po vinë njohjet dhe reparacionet

Nga - 26.01.2018

Hapet procesi i aplikimit për të mbijetuarit e dhunës seksuale të kohës së luftës.

Në thelb | Të drejtat e njeriut

Mbështetje për të drejtat e romëve

Nga - 02.01.2018

Juristi nga Graçanica po kërkon barazi.

Biseda | Ndërmarrësi

Linda Shala: Tregu në Kosovë është i ngulfatur, por tregjet [...]

Nga - 30.12.2017

Pas gati 30 vjet në botën e biznesit, Linda Shala flet për mundësitë dhe sfidat e reja në treg, si dhe për pasionin e saj për gazetari.

Biseda | Film

Blerta Zeqiri: Romeo dhe Xhulieta e kohës sonë është dashuria [...]

Nga - 23.12.2017

Regjisorja kosovare flet për dashurinë e ndaluar, procesin e regjisë dhe gratë në botën e filmit.

Në thelb | Roma

Lufta kundër narrativave të paragjykimit

Nga - 20.12.2017

Fred Taikon e ka kaluar jetën e tij duke promovuar kulturën e romëve.

S`fundmi | Dhunë Seksuale

Kërkohen të drejtat e të mbijetuarve të dhunës seksuale [...]

Nga - 14.12.2017

Një raport i ri i Amnesty International publikohet në Prishtinë.

S`fundmi | Dhunë Seksuale

Kërkohen të drejtat e të mbijetuarve të dhunës seksuale [...]

Nga - 13.12.2017

Një raport i ri i Amnesty International publikohet në Prishtinë.

Biseda | Aktivizmi

Enisa Eminovska: “Unë jam eksperte e një fushe tematike, [...]

Nga - 04.12.2017

Ekspertja e përfshirjes shoqërore flet për integrimin, asimilimin dhe fuqizimin.

Në thelb | Shëndetësia

Përtej përhapjes së fruthit

Nga - 27.11.2017

Epidemia e fundit vë në pah çështje serioze që shkojnë përtej shëndetit.

Në thelb | Art

Motër e vëlla pikturojnë jetën e romëve

Nga - 02.11.2017

Kjo dyshe po kërkon studio.

Në thelb | Kulturë

Këngë për burrnesha

Nga - 27.10.2017

Muzika e Vjollca Robelli Mripës eksploron traditat dhe trashëgiminë shqiptare.

Në thelb | Barazia gjinore

Kush po i përfaqëson gratë e zonave rurale?

Nga - 17.10.2017

Komunat dhe kandidatët po bëjnë shumë pak për t’i dhënë fund izolimit.

S`fundmi | LGBTI

Ballkani i unifikuar në Paradën e Krenarisë

Nga - 11.10.2017

Mblidhen mbështetësit e të drejtave LGBTI nga rajoni, në Paradën e parë të Krenarisë në Kosovë.

Monografitë | LGBTI

Duke kaluar në trupin e vërtetë

Nga - 10.10.2017

Një portretizim i dy burrave transgjinorë në fazën e tranzicionit.

Biseda | Të drejtat e njeriut

Sian Jones: Institucionet nuk kanë bërë asgjë për të [...]

Nga - 09.10.2017

Hulumtuesja për Kosovë e Amnesty International flet me K2.0 për krimet e luftës, njerëzit e humbur dhe drejtësinë e dështuar.

Në thelb | Protesta

Koha për të vepruar

Nga - 01.10.2017

Protesta e studentëve u shua në tetor të vitit 1997 - por filloi me një lëvizje më të gjerë.

Biseda | Kulturë

Flaka Jahaj & Bonne Reijn: Moda duhet të kthehet në [...]

Nga - 07.09.2017

Rrobat tradicionale të thurura me dizajne të shekullit 21.

S`fundmi | Film

Duke i dalë ballë të zotit të Shtëpisë

Nga - 15.08.2017

Një dokumentar i ri i eksploron rolet gjinore në një shoqëri në ndryshim e sipër.

Biseda | Film

Lucinda Coxon: Kushdo që flet për suksesin e filmit të tyre [...]

Nga - 01.08.2017

Skenaristja e “The Danish Girl” flet për vrasjen e karakterëve, teatrin e filmin, dhe fëmijërinë problematike.

S`fundmi | Film

Fituesi i Oskarit sjell lajme në Kosovë

Nga - 21.07.2017

Regjisori i filmit Crash, Paul Haggis, kalon javën në Prishtinë.

Në thelb | Diaspora

Diaspora e Kosovës ëndërron për ndryshime politike

Nga - 21.06.2017

Kosovarët jashtë vendit bëjnë thirrje për demokraci sociale funksionale.

Biseda | LGBTI

Fortesa Kadriu: “Mos pranimi dhe stigmatizimi në shoqëri [...]

Nga - 17.05.2017

Psikologia flet për shërbimet për shëndetin mendor të personave LGBT.

S`fundmi | Dhunë Seksuale

Një libër i ri i kujtimeve për dhunën seksuale të kohës [...]

Nga - 16.05.2017

Dhjetë të mbijetuar i tregojnë historitë e tyre personale.

S`fundmi | Kulturë

Me festë shënohet dita e Goranëve

Nga - 09.05.2017

Mijëra morrën pjesë në festën që zuri vend në kodrinat e maleve të Sharrit.

Në thelb | #podumeditë

Riintegrimi i viktimave të dhunës në familje

Nga - 02.05.2017

Strehimoret bartin barrën e dështimeve të shtetit.

Në thelb | #podumeditë

Mungesë infrastrukture për personat me aftësi të kufizuara

Nga - 19.04.2017

Dhjetëra mijëra pa mundësi për t’u qasur në ndërtesa, rrugë dhe shërbime.

S`fundmi | Dhuna në Familje

Zemërim për shkak të dënimit të vrasësit të Zejnepe [...]

Nga - 14.04.2017

Aktivistët kërkojnë vazhdimin e dënimit prej 12 vitesh.

Në thelb | Kulturë

Më shumë se një Ditë Rome

Nga - 08.04.2017

Pesë aktivistë romë flasin për kulturën, të drejtat dhe diskriminimin.

S`fundmi | Arkitekturë

Arkitektët që synojnë ndikimin social

Nga - 23.03.2017

Një studio e vogël e themeluar nga tetë të sapodiplomuar.

Në thelb | Të drejtat e njeriut

Anita Mitic – të jetuarit si aktiviste

Nga - 09.03.2017

Aktivistja për të drejtat e njeriut në Beograd e cila nuk hesht.

S`fundmi | Barazia gjinore

Kosova të shënojë Ditën Ndërkombëtare të Grave

Nga - 07.03.2017

Ditë e plotë me aktivitete të planifikuara me 8 mars.

Biseda | Film

Daniel Mulloy: “Secilin film që mund ta bësh kudo tjetër, [...]

Nga - 03.03.2017

Fituesi në BAFTA flet me K2.0 për krizën e refugjatëve, kinemanë kosovare dhe çajtoret e preferuara të tij.

Në thelb | #podumeditë

Vuajtja në heshtje

Nga - 14.02.2017

Viktimat e dhunës në familje luftojnë për mbështetje — dhe mbijetesë.

Biseda | Art

Fitore Berisha: T’i nxjerrësh brinat nëpërmjet protestës [...]

Nga - 06.02.2017

Artistja flet për përdorimin e artit si terapi, revoltë dhe mjet fuqizimi.

S`fundmi | Të drejtat e njeriut

Kosovarët i bashkohen marshit historik të grave në mbarë botën

Nga - 20.01.2017

Miliona pritet të protestojnë për të drejtat e tyre pas inaugurimit të Trump.

Biseda | Muzikë

ANDRRA: Eksplorimi i rapsodive shqiptare i jep kuptim të kaluarës [...]

Nga - 13.01.2017

Artistja e toplistave muzikore flet për albumin e ardhshëm, muzikën folklorike të grave dhe përshtatjen kulturore.

Pikëpamje | Të drejtat e njeriut

Shumë fjalë, pak punë: Të Drejtat e Njeriut në Kosovë [...]

Nga - 27.12.2016

Edhe pse retorika ka qenë pozitive, pak përfitim është ndjerë këtë vit nga ana e komuniteteve të rrezikuara të Kosovës.

Në thelb | LGBTI

“E çka nëse nuk jemi lezbike, po diçka tjetër?”

Nga - 21.12.2016

Rrugëtim i gjatë deri te pranimi i identitetit transgjinor.

Në thelb | Barazia gjinore

Fillikat vetëm

Nga - 14.12.2016

Nënat vetëmbajtëse ballafaqohen me stigmatizimin shoqëror dhe telashe ekonomike.

S`fundmi | Të drejtat e njeriut

Aktivistët kosovarë përgatiten për shënimin e Ditës së [...]

Nga - 09.12.2016

Në kuadër të kësaj dite planifikohet një varg akitivitetesh për t'i adresuar shkeljet e të drejtave të njeriut në Kosovë.

S`fundmi | Arsimi

Kosova në mesin e shteteve të renditura më së poshti në [...]

Nga - 06.12.2016

Nxënësit kosovar shënojnë si më të ulëtit në rajon.

S`fundmi | Të drejtat e njeriut

Raporti që kontribuon në strategjitë e të drejtave të njeriut

Nga - 02.12.2016

Në konferencën ECMI diskutohen rekomandimet për të drejta.

S`fundmi | Të drejtat e njeriut

Aktivistët kërkojnë t’i jepet fund dhunës gjinore

Nga - 26.11.2016

Aktivistët e Prishtinës i bashkohen fushatës ndërkombëtare.

Biseda | Tech

Marcin Malinowski: Intelegjenca Artificiale do të ndryshojë [...]

Nga - 17.11.2016

Kreu i partneriteteve botërore të Google me Evropën Lindore flet për Intelegjencën Artificiale, privatësinë e përdoruesve dhe mundësitë e punësimit në kompaninë e tij.

S`fundmi | Drejtësi

Kërkohet drejtësi për Astrit Deharin me marsh solemn

Nga - 08.11.2016

Ende ka pyetje pa përgjigje në lidhje me vdekjen e aktivistit të opozitës.

Biseda | Tech

AIan Greenberg: “Mund ta rregullojë teknologjinë. Nuk [...]

Nga - 07.11.2016

Guru i teknologjisë në arsim diskuton atë se si teknologjia po formëson të ardhmën e mësimit.

Në thelb | Të drejtat e njeriut

Të mitur dhe të martuar

Nga - 04.11.2016

Qeveria e Kosovës i shpërfill martesat e të miturve në të gjitha komunitetet.

Biseda | LGBTI

Janset Kalan: Dëshiroj që njerëzit t’i dëgjojnë transgjinorët, [...]

Nga - 01.11.2016

Transgruaja dhe aktivistja e të drejtave të njeriut diskuton për liritë themelore dhe diskriminimin transgjinor në Turqi.

Në thelb | Art

Mbrapa objektivit empatik

Nga - 20.10.2016

Ekspozita e fotografit holandez në Prishtinë, e frymëzuar nga historia e familjes së tij.

Në thelb | Të drejtat e njeriut

Të përjashtuar e të lënë pas dore

Nga - 11.10.2016

Romët, ashkalinjtë dhe egjiptianët kosovarë vazhdojnë të lihen prapa në arsim.

S`fundmi | LGBTI

Kosova nikoqire e konferencës së parë rajonale për të [...]

Nga - 07.10.2016

Ngjarje historike me temë "Pse ligjet nuk mjaftojnë".

Në thelb | Viza

Kosova dhe Bosnja: Puthje artistike në ajrin e Beogradit

Nga - 04.10.2016

Prishtina dhe Sarajeva takohen në zemër të Beogradit, qytetit që lindi atë që i mbanë ato të ndara.

S`fundmi | Personat e pagjetur

Tribut prekës për personat e pagjetur të Kosovës

Nga - 01.09.2016

Prishtina shënon viktimat e zhdukjes me forcë.

S`fundmi | Ngacmimi Seksual

RAPORTIMI I NGACMIMEVE SEKSUALE NË KOSOVË

Nga - 05.08.2016

Aplikacioni inovativ ndihmon që t'i bëjë rrugët më të sigurta.

Biseda | Muzikë

Le të ketë muzikë

Nga - 21.06.2016

Artistët kosovarë diskutojnë gjithçka rreth muzikës në Ditën Botërore të Muzikës.

Në thelb | Të drejtat e punëtorëve

DISPOZITAT E PUSHIMIT TË ATËSISË PO I PËRJASHTOJNË BABALLARËT [...]

Nga - 16.06.2016

Roli i babait në kujdesin e fëmijës kryesisht shpërfillet.

Në thelb | Të drejtat e punëtorëve

Vështërësitë e të qenit nënë e punësuar në Kosovë

Nga - 08.06.2016

Pavarësisht legjislacionit, shumë gra ende janë të pambrojtura nga praktikat diskriminuese.

Në thelb | Migrimi

Të zhvendosur dhe të lënë në harresë

Nga - 06.05.2016

Qindra serbë të Kosovës mbesin të braktisur në qendra kolektive.

Në thelb | Personat e pagjetur

Të lënë në harresë

Nga - 26.04.2016

Vazhdon kërkimi për drejtësi për personat e pagjetur të Kosovës.

Në thelb | Roma

Beteja e vazhdueshme për liri

Nga - 26.04.2016

Kujtim Paçaku kaloi jetën duke luftuar për të drejtat e romëve.

S`fundmi | Film

FILMI NGA KOSOVA NOMINOHET PËR ÇMIMIN OSCAR

Nga - 14.01.2016

"Shok" hyn në histori me përzgjedhje në Academy Awards.

Në thelb | Protesta

ZËRAT E SHPËRFILLUR TË PROTESTËS MASIVE TË SË SHTUNËS

Nga , - 10.01.2016

Qytetarët kundërshtojnë veprimet "jokushtetuese" të qeverisë.

S`fundmi | Policia

Amnesty International Bën Thirrje për Hetime Urgjente të [...]

Nga - 30.11.2015

Thuhet se është përdorur "forcë e tepërt" gjatë bastisjes në Vetëvendosje.

Në thelb | Personat e pagjetur

Pritja e papërfunduar për familjet e personave të pagjetur

Nga - 30.08.2015

Pas 17 viteve, ende nuk ka përgjigje për famijlet e personave të humbur.

Në thelb | Të drejtat e njeriut

MIRËPRITJA ÇNJERËZORE E BE-SË

Nga - 22.07.2015

Emigrantët kosovar po trajtohen keq në kufijtë e Evropës.